Edukativna predstava za decu „Agi i Ema”


U Kulturnoj stanici Barka 21. novembra sa početkom u 12.30 časova odigraće se interesantna edukativna predstava za decu „Agi i Ema”.

Predstava „Agi i Ema” predstavlja dramatizaciju istoimenog kratkog romana Igora Кolarova, sada već dečijeg klasika, autora dela koje je već godinama u sastavu lektire za osnovnu školu.

Značaj ovog projekta ogleda se u tome što se predstava, pored ostalog, služi tzv. teatrom objekata koji se kreće u pravcu savremenih svetskih trendova u lutkarstvu, što je novina u srpskom teatru s obzirom na to da se lutkarstvo ne izučava na našim akademijama. Teatar objekata je važan za decu u publici jer skreće pažnju na to da bilo šta može biti igračka, da deca sa bilo čim što imaju oko sebe mogu da se zaigraju i da predmeti mogu da postanu novi lako oživljeni likovi.

Predstava bi se izvodila pre svega za publiku uzrasta od sedam do trinaest godina, ali i za roditelje i nastavnike. Na taj način, učenici i nastavnici upoznaće se sa jednim novim pozorišnim izrazom, ali i dobiti podsticaj za nova čitanja i interpretacije romana „Agi i Ema” i pozorišta uopšte.

Radnja predstave: Agi je usamljeni dečak koji se seli u novu kuću čak devetnaesti put. Mama i tata ne obraćaju puno pažnje na njega. Ako biste pitali Agija, rekao bi vam da mama i tata ne bi primetili čak ni da Agi porazbija sve stvari po kući! Srećom, u novoj kući Agi otkriva tavan, a na tavanu… Na tavanu živi Ema…

Gradsko pozorište Bečej

Režija: Sonja Petrović

Dramatizacija: Mina Petrić

Kompozitor: Zdravko Petrović

Igraju: Srđan Kner, Simonida Mandić, Aneta Tucakov i Rastko Mićić

Muzički saradnici: Jožef Riter i Vuk Popović

Tehnička podrška: Ivan Dunđerski i Imre Makra

Fotograf: Čaba Mikuš

Projekat je deo nacionalnog konkursa za umetnike i umetnice „Umetnici. Sad!“, koji u okviru Kaleidoskopa kulture raspisuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Od samog početka, realizaciji konkursa „Umetnici. Sad!“ podršku pruža IDEA koja posluje u okviru kompanije Mercator-S.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.