Ciklus francuskih filmova: „Diplomatske hronike”


Prva u nizu projekcija francuskih filmova u Kulturnoj stanici Barka održaće se 2. novembra u 19.00 časova, film iz 2013. godine nosi naziv „Diplomatske hronike”. Projekcija filma biće moguća zahvaljujući saradnji Francuskog instituta i Mreže kulturnih stanica.

Sinopsis:

Komedija prati Artura, mladog čoveka koji piše govore za ministra spoljnih poslova, dok balansira između ekscentričnosti svojih nadređenih i spletkarenja napaćenih potčinjenih, a sve uz pretnju nadolazeće međunarodne krize.

Aleksandar Tajar de Vorms je visoki, zgodni muškarac sa stilom, koga žene smatraju privlačnim. Takođe je i francuski ministar spoljnih poslova, srebrne kose i preplanule kože, atletskog tela, koji posećuje svetsku političku scenu, od Ujedinjenih Nacija u Njujorku do bureta baruta u Ubangi. Tamo posećuje moćnike i poziva ih da donesu mir, smire strasti i obezbede mu Nobelovu nagradu.

Artur Vlamink je mladi diplomac elitne Nacionalne administrativne škole, koga su unajmili da piše govore za ministra. Ali takođe mora da nauči kako da izađe na kraj sa šefovom osetljivošću, kao i sa njegovom svitom, i da uskladi obavljanje posla privatnog sekretara i specijalnog savetnika koji se šunja hodnicima ministarstva u kome ministar obitava. Ali taman kad pomisli da može da utiče na sudbinu sveta, inercija tehnokratije preti da uništi sve.

Žanr: Komedija

Glume: Bertrand Tavernier, Christophe Blain, Thierry Lhermitte, Raphaël Personnaz i Niels Arestrup

Trajanje filma: 01:53h

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=jmwE8aSojrs