BiB seminar: Intenzivni dvodnevni seminar za basiste i bubnjare


Dvodnevni seminar za basiste i bubnjare održaće se 12. i 13. aprila u Kulturnoj stanici Barka, u okviru programskog luka Budućnost Evrope. Seminar će pokriti veliki broj tema vezanih za sviranje bubnjeva i bas gitare, odgovoriće na mnoga vaša muzička pitanja i pružiti jasna metodološka uputstva za dalji muzički razvoj bez obzira na nivo na kom se nalazite. Dvodnevni seminar za bubnjare i basiste je koncipiran na osnovu višegodišnjeg sviračkog i pedagoškog iskustva predavača, kao i na znanju stečenom tokom studija na najprestižnijoj muzičkoj akademiji na svetu – Berklee College Of Music u Bostonu.  Dizajniran je tako da vam pruži sistematska znanja i veštine iz oblasti sviranja bubnjeva i bas gitare i da vam predstavi koncepte po kojima su učili i vežbali neki od najpoznatijih i najuspešnijih muzičara današnjice.

Seminar je podeljen u 2 dana. Prvog dana bubnjari rade sa profesorom bubnjeva Brankom Popovićem a, basisti sa profesorom bas gitare Vladimirom Samardžićem. Drugog dana, bubnjari pre podne prisustvuju predavanju profesora bas gitare Vladimira Samardžića, a basisti predavanju profesora bubnjeva Branka Popovića, od kojih dobijaju veoma korisne informacije o „basista – bubnjar”  odnosu, kao i priliku da sa njima sviraju. Ovo je veoma značajno iskustvo za sve polaznike jer se fokus pomera ka zajedničkom radu i doživljaju muzike u okviru ritam sekcije.

Nakon ovih predavanja učesnici se rasporedjuju da rade medjusobno u odvojenim ritam sekcijama, primenjuju znanja stečena tokom prvog dana i pripremaju za završni nastup. Na kraju drugog dana svi polaznici nastupaju u okviru ritam sekcija sa pripremljenim programom.

Uslovi za PRIJEM: Ovaj seminar nije za apsolutne početnike. Namenjen je muzičarima uzrasta 15 do 40 godina koji već imaju određeno iskustvo sviranja bas gitare i bubnjeva u nekom bendu. Poznavanje osnovne ritmičke notacije je neophodno za sve učesnike, dok je basistima potrebno i osnovno znanje muzičke teorije.

Bubnjari moraju da ponesu svoje palice, nešto za pisanje, bubnjarske padove i stalke za njih. Bubnjari moraju da poznaju osnove ritmičke notacije. Basisti moraju da ponesu svoje bas gitare, nešto za pisanje, štimere, dugačke kablove (jack-jack) i stalke za bas gitare. Basisti moraju da poznaju osnovne ritmičke notacije i muzičke teorije (osnovna škola).

Broj mesta je ograničen na 10 bubnjara i 10 basista. Svi zainteresovani mogu se prijaviti na [email protected].