Koncert „Reminiscencija muzike srpskih kompozitora za harmoniku solo“


 

Posetioci Kulturne stanice Barka imaće priliku da 1. juna od 19.00 časova prisustvuju jedinstvenom muzičkom događaju pod nazivom „Reminiscencija muzike srpskih kompozitora za harmoniku solo“ u izvođenju Miodraga Đorđevića.

Stvaralaštvo srpskih kompozitora za harmoniku datira jos iz perioda Drugog svetskog rata, kada su nastale prve kompozicije za ovaj instrument. Decenijama kasnije, sa razvitkom srpske akordeonističke škole krajem prošlog veka, stvaralački opus domaćih kompozitora nije u dovoljnoj meri ispratio uspon srpskih harmonikaša na svetskim umetničkim scenama. Poslednjih desetak godina, pojavom akordeoniste Vladimira Blagojevića, to se znatno promenilo. Vodjeni njegovim likom i delom, ostali harmonikaši nastavljaju da sarađuju sa domaćim autorima i podstiču stvaranje novih, autentičnih dela za ovaj instrument.

Izbor programa pažljivo je koncipiran kako bi bio prilagođen akordeonistima i umetnicima, ali i široj publici, zaljubljenike u savremenu muziku. Specificnog zvuka, dajući primat ne samo melodiji i harmoniji, već ostalim interpretativnim elementima muzike. Kao i isticanje zvučnih mogućnosti harmonike kao relativno novog instrumenta, kompozitori na specifičan način svoju muzikalnost i želju pretaču na papir. Drugačiji pristup tehnici komponovanja proističe iz različitih škola kompozitora, što na svojevrstan način prikazuje diferentan tretman notnom tekstu i samim tim heterogenog zvuka svakog dela ponaosob. Iz korelacije kompozitora i akordeonista proistekla su mnoga dela, od kojih je većina gore navedenih izvedena samo jednom ili nekoliko puta od strane izvođača za koga su pisana. Sva dela koja ćete čuti na večerašnjem koncertu napisana su posle 2016. godine, što ih svrstava u red mladih kompozicija, ali sa kvalitetom i potencijalom da u dogledno vreme budu uvrštena u stalni repertoar akordeonista. Događaj će biti realizovan u sklopu organizacije muzičkih autora Srbije – SOKOJ.

Biografija:

Miodrag Đorđević rođen je 7. septembra 1988. godine u Zaječaru. Osnovnu školu, kao i osnovnu muzičku školu završava prosekom 5 (pet). Srednju muzičku školu završava u Kragujevcu u klasi prof. mr Predraga Kostovića sa prosekom 5 (pet) kao učenik generacije i nosilac Vukove diplome. Jula meseca 2011. godine završava Osnovne akademske studije na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu – odsek harmonika, u klasi prof. mr Vojina Vasovića sa prosekom 9,90. Jula 2012. na istom fakultetu u klasi pomenutog profesora završava i master studije na odseku za harmoniku (prosek 10).

U toku svog školovanja pohađao je veliki broj seminara kod eminentnih profesora kao što su: Fridrih Lips (Rusija), Žak Morne (Francuska), Juri Šiškin (Rusija), Radomir Tomić (Srbija), Mika Vairinen (Finska), Boris Lenko (Slovačka), Vladimir Besfamiljnov (Rusija), Alberdi Injaki (Španija), Vladimir Murza (Ukrajna) i drugi. Kao učenik generacije Srednje muzičke škole u Kragujevcu, u ime Kraljevskog Doma Karađorđevića, prisustvovao je svečanoj dodeli Zahvalnica učenicima generacija iz cele Srbije na Belom Dvoru. Bio je stipendista Fonda za mlade talente Dositeja i više puta nagrađivan godišnjom nagradom Filološko – umetničkog fakulteta za istaknute rezultate. Akademske 2012/13. godine radio je kao saradnik u nastavi za Kamernu muziku na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Godine 2013/14. nastavlja svoj pedagoški rad u istoj ustanovi kao asistent na Katedri za harmoniku, gde i danas predaje. Dobitnik je mnogih nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima.

Program:

1. Igor Andrić: Taraf de Haidouks, svita za harmoniku
2. Jasna Veljanović: Elegija
3. Vladica Mikićević: The Voices From a Lithuanian Forest
4. Vladimir Trmčić: Arlequinade, svita za harmoniku
5. Lazar Đorđević: Lunar Dust
6. Ana Kazimić: Etilirilid