Neda Nikolić Trio i Danijela Veselinović u KS Barka u okviru Dočeka 7532.


Frula koja je obišla svet! Od Kazahstana do Amerike – Neda Nikolić je srpsku etno muziku predstavila svetu! Sa velikih scena stiže na Doček 7532. gde će 13. januara nastupiti na obodu grada, u Kulturnoj stanici Barka od 20 časova! Od ranih početaka karijere, Neda je nastupala u svim značajnijim koncertnim prostorima u zemlji, te kao počasni gost slavnog Slobodana Trkulje, a na Doček dolazi da novosadskoj publici približi autentični zvuk frule.

Doček 7532. biće obeležen i notama tradicije naše zemlje! Talentovana trubačica Danijela Veselinović, jedna od najuspešnijih mladih žena u Srbiji koja je predstavljala našu zemlju na Expo Dubai 2020. i 2022. godine, nastupiće kao gošća na ovom koncertu i tako nas uvesti u svoj svet muzike i vrhunskog stvaralaštva. Danijelinu trubu pratiće dva sjajna muzičara – Bojan Veselinović (perkusije) i Lazar Marić (klavir). Ovo biti jedinstvena prilika da se tradicionalni zvuci trube i frule predstave u malo drugačijem svetlu.

Trio Nede Nikolić predstavlja različite muzičke stilove, svirajući aranžmane izvornih melodija, etno-džeza, sevdaha, i melodije druge tradicije nama ne toliko poznate, ali ipak bliske. Kao student Irske svetske akademije muzike i plesa, Neda širi zvuk srpske tradicionalne muzike i kombinuje našu muziku sa irskom tradicionalnom muzikom. Istraživanje novih mogućnosti frulaške prakse nastavlja se i na ovom koncertu. Spoj frule, klavira i kontrabasa donosi novi zvuk i prikaz tradicije Balkana sa primesama drugih melodijskih pravaca. Neda implementira zvuk frule u različite žanrove, ali zadržava svoje korene i tradiciju stvarajući na osnovi srpske i balkanske tradicionalne muzike. Na ovaj način gradi svoje ime i stvara novi pravac u frulaškoj praksi. Zajedno sa svojim vrsnim kolegama, Nemanjom Nikolićem za klavirom i Aleksandrom Petrovićem na kontrabasu, prikazaće frulu u novom svetlu.

Danijela Veselinović rođena je 05.08.1993. godine u Arilju. Pohađala je nižu i srednju muzičku školu ‚‚Stevan Mokranjac“ u Kraljevu na odseku truba. Osnovne akademske studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nenada Markovića. Za vreme studija imala je veliki broj nastupa kako solo tako i u raznim kamernim sastavima , džez i simfonijskim orkestrima. Svirala je na značajnijim događajima Univerziteta i Akademije u Novom Sadu, kao i na takmičenjima. Tokom karijere nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Orkestrom Opere Srpskog narodnog pozoršita, Novosadskim Big bendom, Međunarodnim simfonijskim orkestrom (Francuska) kao i mnogim eminentnim imenima u svetu muzike i umetnosti.
Danijela je 2016. godine izabrana za Mlade heroje Srbije, a 2018. izabrana je u 30 najuspešnijih ljudi u Srbiji ispod 30 godina od strane BizLife. Predstavljala je Srbiju na najvećem planetarnom događaju Expo Dubai 2020, u 2022. godini. Sa 9 godina, oformila je Orkestar Danijela u kome svira sa braćom i kolegama, a koji predstavlja prvi zvanični orkestar na ovim prostorima koji vodi jedna dama, sto ga čini veoma posebnim. Iste godine od osnivanja, čuveni Boban Marković poklonio je Danijeli svoju trubu rekavši Ti si mala trubačka princeza.

Ulaznice kupite na: https://new.gigstix.com/event/nedan-nikolic-trio-novi-sad-13-januar-2024/