Udruženje Češka beseda Novi Sad: Novosadske radosti


Udruženje Češka beseda Novi Sad organizuje manifestaciju Novosadske radosti 22. oktobra sa početkom u 11 časova u Kulturnoj stanici Barka. Prigodan kulturno umetnički program, izložba čeških predaka članova udruženja, koktel, turistički obilazak grada stazama znamenitih Čeha, koji su ostavili traga u Novom Sadu – dovoljan su razlog da posetite manifestaciju u organizaciji Čeha iz Novog Sada. Da upoznate deo češke kulture i tradicije, čujete češki jezik i nešto o češkoj kuhinji, pesmi i osetite njihovo gostoprimstvo.

Celokupan program manifestacije Novosadske radosti: 

  • Otvaranje izložbe fotografija Češki motivi – prošlost i sadašnjost koju će realizovati članovi udruženja Češka beseda Novi Sad. U pitanju je izložba panoa sa ličnim fotografijama daljih predaka članova udruženja i sa opisom i istorijom fotografija i osoba prikazanim na fotografijama. Ovom izložbom se upotpunjuje arhiva Češke beseda Novi Sad, a samim tim se i vrši afirmacija članova udruženja.
  • Prezentacija video snimka koji će prisutnima predstaviti realizovanu izložbu u maju-junu Iz ženskog ugla gde je udruženje bilo nosilac projekta Iz ženskog ugla iz luka Heroine“ u okviru projekta Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022.
  • Okrugli sto sa temom Česi u Republici Srbiji- pravci razvoja. Na Okruglom stolu će učestvovati predsednici ili predstavnici svi prisutnih čeških udruženja, kako bi se razmenile informacije o radu udruženja i definisali zajednički pravci razvoja.
  • Kulturno umetnički program manifestacije. Na manifestaciji će se novosadskoj i široj publici predstaviti prisutna udruženja svojim programima literarnog, plesnog muzičkog i scenskog karaktera. 
  •  Tematska turistička tura, gde će turistički vodič sve učesnike manifestacije kao i širu novosadsku zainteresovanu publiku povesti u razgledanje Novog Sada. Tura pod nazivom Znameniti Česi koji su obeležili istoriju Novog Sada je namenski osmišljena u cilju upoznavanja sa poznatim česima i njihovom doprinosu Novom Sadu.
  • Nakon završetka turističkog obilaska grada, biće organizovana poseta pivari uz priču o tradiciji proizvodnj epiva u Češkoj