Slova i reči


Posetioci Kulturne stanice Barka imaće priliku da 04. maja u 18.00 časova prisustvuju otvaranju jedne nesvakidašnje izložbe –  „Slova i reči“, Roberta Tomšika. Postavka će krasiti prostor Kulturne stanice Barka od 04. maja do 18. maja.

Robert je po zanimanju psiholog, pisac ali i jedan od retkih umetnika na svetu koji svoja dela stvaraju jedinstvenom tehnikom slikanja, odnosno pisanjem pisaćom mašinom.
2006. godine je najpre hobistički uplivao u ove stvaralačke vode, da bi nakon mnogo godina njegova ljubav i interesovanje za umetnost i antikvitete iznedrila ovaj specifičan metod stvaralaštva – slikanje pisaćom mašinom.
Nakon isprobavanja raznih tehnika i mašina, njegovo osnovno sredstvo kreiranja postaju četiri pisaće mašine: Konzul (1969.), Kontinental (1934.), Zeta (1955.) i Torpedo (1920.).

Svaku njegovu pisaću mašinu odlikuje neka posebnost. Konzul je bio namenjen matematičarima i statističarima, Torpedo ima nemačku testaturu, dok Kontinental ima češku, što mu omogućava da kreira unikatne detalje i oblike.

Svi radovi su napisani/oslikani na mat papiru, koji poseduje dovoljnu čvrstinu da izdrži udar pisaće mašine. Na svakom radu se takođe nalazi i potpis autora, kao i jedinstveni otisak pečata odštampan akrilnom bojom u nijansi Aruba Blue.