Književna Barka: Kroz poeziju Alena Brleka


Kulturna stanica Barka, poznato mesto za kulturu u Novom Sadu, u kojem se održavaju razne radionice, projekcije filmova, predavanja i književnih večeri. Jedan od progama koji se održava jeste Književna Barka, kroz koji se upoznajemo sa radovima raznih pisaca i pesnika regionalne književnosti.

Novembarski gost Književne Barke bio je Alen Brlek. Posetioci su imali priliku da prisustvuju književnoj večeri koja se održala 14. novembra u 19 sati. S Alenom Brlekom je razgovarao moderator programa Bojan Krivokapić.

Najpre Bojan je pozdravio prisutnu publiku i predstavio nam gosta Alena Brleka sa par reči o tome čime se bavi i kojom vrstom književnosti. Alen nam dolazi iz Hrvatske i piše poeziju i prozu. On je jedan od savremenih pesnika koji je najviše u eksperimentu sa jezikom. Poezija mu je prevedena na više jezika i zastupljena je u nekoliko domaćih i stranih antologija. Njegovu poeziju čini četiri zbirke: “Metakmorfoza” (2015; nagrada Na vrh jezika 2015.), “Pratišina” (2017), “Sang” (2019; nagrada Kvirin za mlade pesnike 2019. nagrada za najbolje književno ostvarenje u razdoblju 2019./2020.), i naravno “Halal zumra” (2023., VBZ). Kroz razgovor su se provukla razna pitanja; od toga šta mu je bio taj prvi izvor inspiracije da se upusti u pisanje poezije, kako nastaje njegova poezija, kakav je sa pisanjem proze i drugim žanrovima do toga koje žanrove voli da čita i kojim se autorima rado vraća. Veći deo razgovora je bio posvećen upravo njegovim zbirkama. Za svaku zbirku nam je objasnio šta koja obeležava kao i koje teme se provlače. Nakon toga smo imali i priliku da čujemo par pesama iz svake zbirke. Publika je pomno slušala i uživala u svakom delu razgovora.

Bojan je kao izvrstan moderator pokrio sve bitne stavke i završio razgovor sa pitanjem šta su to nove fascinacije Alena Brleka u poetskom smislu. Alen kaže da se u sebi vraća svojoj prvoj zbirci i tom eksperimentisanju sa jezikom, pošto se u četvrtoj zbirci “Halal zumra” najmanje igrao sa jezikom u poređenju sa prve tri. S time se završilo književno veče, a publika je aplauzom pozdravila Alena.

U nastavnku pogledajte i galeriju sa događaja.