Svet minijatura u Barci


Otvorena je izložba „Svet minijatura” u Kulturnoj stanici Barka, gde će biti u prilici da vide jedan mali deo radova članova Maketarskog kluba „Novosadski Ikar”. Možete je pogledati svakog dana do 30. oktobra, od 10 do 18 časova.

VIdećete avione iz Drugog svetskog rata i moderne vazduhoplovi, oklopna vozila (tenkovi), kamione i džipove, podmornice i brodove. Takođe, posetioci će imati priliku da pogledaju i drvene brodove koje pravi jedan član udruženja. Organizacijom izložbe „Svet minijatura” obeležava se 10 godina rada Maketarskog kluba „Novosadski Ikar”.

Maketarstvo kao hobi se javlja u SAD negde oko 1950. godine kada počinje proizvodnja maketarskih delova od plastike. Proizvodnja se uskoro proširila i na evropske zemlje (Velika Britanija, Italija, Nemačka). 

Danas plastično maketarstvo pokriva ogroman broj tema, kako vojnih tako i civilnih, a najbrojnije makete su vezane za period Drugog svetskog rata. U ponudi se mogu naći makete vazduhoplova, oklopnih vozila, guseničara, kamiona, brodova, podmornica, kako u vojnim varijantama tako i u civilnim. 

Početak maketarstva u Novom Sadu je vezan za sredinu 80. godina prošlog veka kada su se pred jednim novosadskim izlogom sreli ljubitelji vojnih vazduhoplova (u tom izlogu su bile izložene makete aviona). Jedan od tih ljubitelja aviona je bio i autor maketa koje su bile izložene. Kroz priču o “ljubavi” prema avionima i povremena druženja, odlučili su da naprave udruženje koje će promovisati maketarstvo kao hobi koji u sebi ujedinjuje ljubav prema tehnici, interesovanju prema istoriji i razvoju kreativnosti. Do tog momenta, maketari su bili pojedinci koji su za sebe sastavljali makete. Godine 1989. je doneta odluka da se osnuje maketarska sekcija pri, tada aktivnom Aero klubu “Heroj Pinki”.  

Sekcija je u okviru Aero kluba funkcionisala do 2012. godine kada je odlučeno da se osnuje Maketarski klub “Novosadski Ikar” koji će nastaviti sa promovisanjem maketarstva u vidu rada sa mladima i organizovanju maketarskog takmičenja “Novosadski Ikar”. Klub je do sada organizovao 14 takmičenja i nekoliko izložbi. Prvo takmičenje je održano 1993. godine u muzeju Vojvodine povodom obeležavanja 70. godišnjice Aero kluba Novi Sad, 40. godišnjice aerodrome Čenej i 90. godišnjice prvog leta avionom braće Wright.